Καινοτόμες Λύσεις για τη Λήψη, Επεξεργασία και Διανομή Σημάτων RF, SAT & IP

31/10/21: οι αλλαγές στις 3ο Ε και οι ρυθμίσεις του εξοπλισμού

27 Δεκεμβρίου, 2022

Την Κυριακή 31/10/21 το πρωί διέκοψαν τη λειτουργία τους οι δύο από τους τρεις transponders με τα πανελλαδικά κανάλια στις 3ο Ε.

Όπως ήταν αναμενόμενο (αν και Κυριακή), πάρα πολλοί συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας πληροφορίες για τις αλλαγές και υποστήριξη για επαγγελματικά HeadEnd που εξυπηρετούν ξενοδοχεία, μεγάλες εγκαταστάσεις και οικισμούς.

Όπως είναι γνωστό, από το τέλος ήδη του 2020, είχε ενεργοποιηθεί η 3η συχνότητα στις 3ο Ε (12737 MHz – με symbol rate 15055), η οποία περιλαμβάνει και τα 7 ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια σε ανάλυση SD.
Οι δύο παλιές συχνότητες (12702 & 12720 MHz), παρείχαν τα ίδια 7 κανάλια και πάλι σε ανάλυση SD, αλλά επειδή ήταν μοιρασμένα σε 2 συχνότητες, είχαν αθροιστικά υψηλότερο bitrate και φυσικά λίγο καλύτερη ποιότητα εικόνας.
Πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν ενημερωθεί πως οι δύο παλιές συχνότητες θα έκλειναν στις 31/10/22, οπότε και κλήθηκαν επειγόντως από τους πελάτες τους που ξαφνικά έχασαν όλα τα ιδιωτικά πανελλαδικά.

Οι βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνουν στις ρυθμίσεις των HeadEnd, είναι να αλλάξουν τη συχνότητα εισόδου στη νέα (12737 MHz). Αν το transmodulator χρειάζεται και το symbol rate να βάλουν την τιμή 15055.

Ακολούθως αν η έξοδος είναι και πάλι DVB-T, να περάσουν τις σωστές τιμές διαμόρφωσης (να αντικαταστήσουν τα 16QAM, GI 1/8 & FEC 3/4, με τα 64QAM, GI 1/4 & FEC 3/4), , ώστε να μην γίνει υπερχείλιση δεδομένων, αφού το νέο bitrate είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο (22,4 αντί για 16,6 Mbps).

Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα επαγγελματικά transmodulators & IPTV streamers της IKUSI: τα παλαιότερα μονά MTI-900, τα νεότερα διπλά HTL-ST2HTL-STC, τα τελευταία τετραπλά HTI-404, HTI-424 και φυσικά για το ikusiflow.

Για τη ρύθμιση των τηλεοράσεων:

Για τα IPTV δίκτυα, αρκεί να μπουν τα κανάλια στις ίδιες IP με τα προηγούμενα και δεν θα χρειαστεί καμία ρύθμιση στις τηλεοράσεις.

Για τα ομοαξονικά δίκτυα η ρύθμιση του HeadEnd με τέτοιο τρόπο που να μην απαιτηθεί ρύθμιση όλων των τηλεοράσεων, είναι αρκετά πιο σύνθετη:
Επειδή τα SID στη νέα συχνότητα με τα 7 SD κανάλια, είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα, θα πρέπει να γίνει η αντικατάσταση των νέων SID με τα παλιά.

Η αντιστοίχιση πρέπει να είναι η εξής:

α/α

κανάλι

SID

παλιά

νέα

1

ALPHA

100

3100

2

SKAI

600

3200

3

ANT1

300

3300

4

Open Beyond

800

3400

5

STAR

700

3500

6

MEGA

900

3600

7

M.TV

400

3700

Τα νέα κανάλια θα πρέπει να έχουν το ίδιο LCN με τα παλιά και μάλιστα με την ίδια αντιστοίχιση ονόματος καναλιού και LCN.

Οι συχνότητες εξόδου θα πρέπει φυσικά να είναι οι ίδιες, ενώ σε κάποια μοντέλα τηλεοράσεων, έχει σημασία και η σειρά που βρίσκονται τα κανάλια μέσα στην κάθε συχνότητα.

Για την αποκωδικοποίηση των καναλιών στα transmodulators, παλαιότερα υπήρχαν στην αγορά Professional CAM για 4 κανάλια, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν CAM για 8 ή και για 16 κανάλια και πλέον μόνο αυτά είναι διαθέσιμα.
Προφανώς οι μονάδες που δέχονται μόνο ένα CAM (δηλαδή MTI & HTL) είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν νέα CAM που να αποκωδικοποιούν τουλάχιστον 7 κανάλια.
Οι μονάδες που δέχονται δύο CAM (δηλαδή HTI-424 & ikusiflow), μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα παλιά 4πλά CAM, χρησιμοποιώντας δύο από αυτά.

Μερικοί συνάδελφοι που επικοινώνησαν μαζί μας, μας ρώτησαν και για τη ρύθμιση των οικιακών δεκτών.
Αν και αυτό δεν αφορά άμεσα την IKUSI, σημειώνουμε πως οι οικιακοί δέκτες έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, οπότε διαφέρει ο τρόπος ρύθμισης τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να εισαχθεί στο μενού και το SID του κάθε καναλιού, σε δεκαδική ή δεκαεξαδική μορφή (μετατροπέας ΕΔΩ).
Γενικά όμως, η χειροκίνητη εισαγωγή των στοιχείων, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, οπότε ο πλέον εύκολος τρόπος είναι η αναβάθμιση του firmware του δέκτη με νεότερο που περιλαμβάνει στα preset τα νέα κανάλια.

Κλείνουμε αυτό το σημείωμα, ενημερώνοντας ότι αρκετοί συνάδελφοι, μας ζήτησαν βοήθεια λέγοντας ότι δε περιπτώσεις πολλαπλών μονάδων HTL & HTI, οι οποίες είχν ήδη ρυθμιστεί και με τα παλιά κανάλια (4+3) και με τα νέα (7), σταμάτησαν εντελώς να λειτουργούν από την αλλαγή και μετά.
Αναπαράγοντας το πρόβλημα με εξομοίωση, εντοπίσαμε την αιτία και βρήκαμε τη λύση. Το γράφουμε εδώ γιατί προφανώς θα το αντιμετωπίσουν και άλλοι συνάδελφοι:

Οι παλιές φέρουσες 12702 & 12720, είναι ακόμα ανοιχτές. Χωρίς να έχουν περιεχόμενο και χωρίς να περιέχουν πίνακες, αλλά ανοιχτές.
Όταν έστω μία από αυτές τις συχνότητες είναι ακόμα ρυθμισμένη και ενεργή στο ΙΝ του ΗΤΙ ή του HTL, μπλοκάρει όλες τις εισόδους και δεν περνά καμία υπηρεσία στο TV services configuration της μονάδας στο συγκεκριμένο slot. Σε καμία από τις υπόλοιπες εισόδους.
Μπλοκάρει ακόμα και τα κανάλια της ΕΡΤ από τις 39ο Ε ή και κανάλια από τους Astra - HotBird.

Αλλάζοντας συχνότητα ή απλά κλείνοντας τη συγκεκριμένη είσοδο (ή εισόδους) από τις παλιές φέρουσες 12702 & 12720, λειτουργούν όλα κανονικά.
Προφανώς το περιεχόμενο που εκπέμπεται και η απουσία PAT στο mux, μπλοκάρει όλη τη λειτουργία του ΗΤΙ.

Το ΗΤΙ εμφανίζει μήνυμα λάθους στην κόκκινη μπάρα στην κορυφή του μενού, με το μήνυμα:
The headend has unresolved alarms. Click here to display alarms
Κάνοντας το click που μας προτείνει, εμφανίζονται τα δύο σφάλματα:
psisi instance has received no data in the last 90 seconds. Input 2
και
The transport input does not contain a valid PAT table. Input 2

Κάνοντας disable τη σχετική είσοδο ή αλλάζοντας συχνότητα σε άλλη διαφορετική από τις 12702 & 12720, το παραπάνω alarm εξαφανίζεται και όλα λειτουργούν κανονικά.

Για οποιοδήποτε άλλο θέμα χρειαστεί υποστήριξη κάποιος συνάδελφος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 2109852935.

27 Δεκεμβρίου, 2022

Support

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

  • +30210 9852935
  • +30210 9853735
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Follow Us

Design & development by Web Intelligence