τα νέα δεδομένα εκπομπής όλων των ελληνικών καναλιών από τις 39ο Ε

Αρθρογραφία στο περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση: Μετά το LTE2–5G - Τα νέα προβλήματα τηλεοπτικής λήψης και οι λύσεις τους


Την επόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται στη χώρα μας το LTE2/5G – δηλαδή η αλλαγή συχνοτήτων στα επίγεια κανάλια, ώστε να αποδοθούν άλλα 12 κανάλια (το φάσμα των καναλιών 49-60) στην κινητή τηλεφωνία, για τις ανάγκες του 5G.

Η διαδικασία αυτή ανάγκασε τους δύο παρόχους να «στριμωχτούν» σε λιγότερες συχνότητες, ΠΡΙΝ τη μετάβαση στο πρότυπο DVB-T2 και να μεταπηδήσουν όλα πλέον τα πανελλαδικά κανάλια, στην ψηφιακή διαμόρφωση 64QAM, η οποία όμως απαιτεί αρκετά υψηλότερο συντελεστή C/N από την προηγούμενη.

Όλα αυτά σημαίνουν με απλά λόγια ότι η εμβέλεια των Κέντρων Εκπομπής περιορίζεται στο μισό, σε όσους πομπούς δεν 4πλασιαστεί η ακτινοβολούμενη ισχύς εκπομπής.

Δηλαδή ένας πομπός που εξέπεμπε με ψηφιακή διαμόρφωση 16QAM και έφτανε να συγχρονίζει το σήμα οριακά στα 20 Km, με την αλλαγή ψηφιακής διαμόρφωσης στα 64QAM, ΧΩΡΙΣ αύξηση της ακτινοβολούμενης ισχύος, θα φτάνει να συγχρονίζει οριακά στα 10 Km πλέον και όχι στα 20 Km.

Όλα αυτά αποτελούν μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της επίγειας τηλεόρασης - μια αλλαγή η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί από τους παρόχους στον τεχνικό κόσμο.
Σε συνάρτηση με τις αλλαγές που έγιναν και αυτές που θα γίνουν σύντομα στις δορυφορικές εκπομπές των πανελλαδικών καναλιών, αλλά και τις εκτεταμένες «λευκές περιοχές» που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μας, δημιουργούν νέο τοπία και καινούριες ανάγκες στις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό λήψης.


Τα παραπάνω είναι το αντικείμενο της επίκαιρης αρθρογραφίας μας στο περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση.

Το πρώτο άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου και εστιάζει στην κατανόηση των αιτίων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και στις λύσεις που είναι διαθέσιμες για να βελτιώσουμε τις λήψεις σε ατομικές και κεντρικές κεραίες.

Το δεύτερο άρθρο θα δημοσιευτεί στο τεύχος Δεκεμβρίου και θα εστιάσει στη βαθύτερη κατανόηση των αιτίων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και στις λύσεις που είναι διαθέσιμες για να βελτιώσουμε τα διανεμόμενα σήματα σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, μεγάλα συγκροτήματα, ξενοδοχεία, Gap Fillers κλπ.

Και τα δύο άρθρα θα αναρτηθούν όπως πάντα στην ενότητα Τεχνική ΒιβλιοθήκηΤεχνικά άρθρα της ιστοσελίδας μας.